Zuideinde 83, Koog aan de Zaan (De Kogge)

 

Het voormalig weeshuis (diaconiehuis) ‘De Kogge’ is verworven door ontwikkelaar De Amsterdamse Ontwikkelingsmaatschappij (EAOM) in samenwerking met Neerland Real Estate.

EAOM en Neerland Real Estate hebben het plan het monument zoveel mogelijk in ere te herstellen zodat De Kogge weer een anchor point zal worden voor de omgeving.

Inleiding Voormalig WEESHUIS (diaconiehuis) van de Nederlands Hervormde Gemeente, gebouwd in 1860 in eclectische trant naar ontwerp van de Haagse architect Verschoor onder toezicht van L.J. Immink.

Omschrijving voormalig weeshuis op rechthoekig grondplan, bestaande uit twee bouwlagen en mezzanino onder flauw hellend schilddak met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Het metselwerk op de vier hoeken (hoeklisenen), van de twee lisenen in de voorgevel en rond de hoofdingang is gebosseerd. Het muurwerk heeft voorts gemetselde cordonlijsten. Plint, vensterdorpels en diverse andere detailleringen zijn uitgevoerd in hardsteen. Boven de mezzanino wordt het muurwerk door een houten kroonlijst afgesloten.

De voorgevel is symmetrisch en telt vijf vensterassen. De hoeklisenen en twee lisenen langs de middenas delen deze voorgevel in drie traveeën. De middelste travee telt één vensteras en bevat op de begane grond een risalerende en getoogde hoofdingang met dubbele deur en meerruits bovenlicht. De ontlastingsboog boven de hoofdingang heeft een sluitsteen met het jaartal 1860. Hierboven wordt het risalerende gedeelte afgesloten door een afgeplat frontonachtig element met in het tympaan de naam De Kogge.


(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)


Naar overzicht